CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara Temelli’de Soğan Üreticilerinin Sorunlarını Dinledi
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara Temelli’de soğan üreticilerinin sorunlarını dinledi. Bir soğan üreticisi, “Bizi bitirme noktasına getiren maliyetler. Eskiden harman yerine kadar ilaçlarımızı, gübremizi, tohumumuzu, mazotumuzu alırdık. Ondan sonra mahsulümüzü yükseltirdik. Bütün Türkiye soğan ekecekti, yetiştirecek, toplayıp pazara sunacak işçi olmadıkça hiçbir anlamı yok. Son olarak, burada çok az kişi soğan ekiyor” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara’nın Sincan ilçesi Temelli’deki soğan üreticilerini ziyaret etti. Maliyetlerin yanı sıra bu yıl soğan tarlasında çalışacak işçi bulamadıklarından şikayet eden soğan üreticisi, şunları kaydetti:
“Soğan süreci 6 aylık bir süreçte, adeta bir savaş emeği gibi oluyor. Soğanın bakımı en zorlayıcı ve bizi bitirme noktasına getiren tüm masraflar. İlaç, gübre, tohum alırdık. harman yerine kadar mazot.Ardından ekinlerimizi biçerdik.Şimdi hep beraber gidiyoruz… Gidiyoruz ilaç ikiye katlandı.O da tanıdıksa gönül verirsek 1 hafta izin alırız. ve 10 gün.Hep peşinden gitti.Maliyet ikiye katlandı.Çuvaldı,ipti,ilaçtı,tohumdu… Büyüyen soğan,hasta yeni doğmuş bir çocuk tedavi edilecek bir şeydi.Uzun bir süreç.
ÇİFTÇİ: “İŞÇİ BULAMIYORUZ”
En değerli insan çalışandır. Personel bulamıyoruz. Bu bölge bütün bir soğan da olsa, bütün Türkiye soğan ekiyorsa yetiştirecek, toplayacak, pazarlayacak personel yoksa bunun bir anlamı yok. Burada son birkaç kişi soğan ekiyor. Onlar çekildikten sonra kar edemediği için, yeterli geliri olmadığı için, tarlasını satıp masraf yaptığı için sonradan gelen oğlu ve kardeşi bu işe yönelmediler. İnsanlar şehre akın ediyor. Böylece sona gelindi.”
BİNGÖL: “GEÇEN YIL SOĞANIN AĞIRLIĞI YÜZDE 314 ARTTI. BU ÖNEMLİ BİR RAKAM”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Giresun mitinginde söylediği “Cumhurbaşkanını soğana, patatese kurban etmezsin” sözlerini hatırlatan Tekin Bingöl, şunları söyledi:
“Erdoğan’ın alaycı bir şekilde ‘Soğanı alırız, vururuz, kırarız’ dediği soğan öyle sıradan bir ürün değildir. Uzun, 6 aylık bir sürecin sonunda Erdoğan’ın eline geçen soğan. .O küçümsedikleri soğan emek işi.Zorlu bir sürecin ürünü.Soğana değer vereceğiz,ekmeğe değer vereceğiz.Bütün beslenme konuları bize çok pahalı.Ne derlerse desinler,ne derlerse desinler. , ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, ne derse desin, Soğana önem vermeyin her besin maddesi gibi soğan da bizim için çok değerli.Soğan konuşuyoruz neden soğan diyorsunuz.Patates diyoruz neden konuşuyorsunuz diyorlar. Enflasyon tepetaklak Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 300. Geçen yıl soğanın ağırlığı yüzde 314 arttı. Bu korkunç bir rakam. Soğan ise yüzde 314 arttıysa gıda enflasyonu yüzde 300’leri buluyor. Bunun analizi yeni bir tarım politikasıdır. Bunun analizi, enflasyonla önemli ölçüde başa çıkmaktır. Bunun analizi, işçilerden daha iyi koşullarda çalışabilen insanlar yaratmaktır. Siyasi iradenin bakış açısı çok önemli. Maalesef AKP iktidara geldiği andan itibaren o kartellerin ve onlara dayatılan tröstlerin belgeleriyle hareket ediyor ve ne yazık ki Türkiye’nin tarım ve hayvancılığı ölüyor. Karkas eti dışarıdan alıyoruz, patates alıyoruz, soğan alıyoruz içler acısı bir durum. Burası tarım cenneti bir ülke. Hayvancılığın en üst düzeyde olduğu bir ülkedir. Ancak ne yazık ki samanı bile dışarıdan almaya geldik.”
KILINÇ: “SOĞANDA YÜZDE 30 YANGIN VAR”
Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Kılınç, “Bu yılki soğan riski, soğan biraz erken ekildiğinde genellikle yetiştirici biraz daha erken alıp daha erken ekmeye çalışıyor. Bu sefer iklim değişikliği önleniyor. en değerli faktör. İklim değişikliğinden dolayı. Geç donlar geldi. Soğanda yüzde 30’luk bir kayıp var. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tarımın desteklenmesi gerekiyor.”