Haber

AİHM’den ‘anadil’ kararı: Türkçe konuşan siyasetçiye ceza ihlali

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bulgaristan’da seçim kampanyası sırasında ana dilini konuştuğu için para cezasına çarptırılan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) eski Başkanı Lütfü Ahmed Mestan’ın 2015 yılında yaptığı başvuruyu karara bağladı.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade ve niyet özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararı uyarınca Bulgaristan, Mestan’a mahkeme masrafları dahil 4 bin 400 avro (94 bin TL) tazminat ödeyecek.

‘AZINLIKLARA SAYGI DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRİR’

HÖH’ün eski başkanı Mestan, 2013’teki parlamento seçim kampanyasının açılışında Türkçe konuştuğu için 2 bin leva para cezasına çarptırıldı. Bulgar makamları, Mestan’ın Bulgaristan Seçim Yasasını ihlal ettiğini iddia etti.

AİHM, iç hukuk yollarını tüketerek AİHM’ye başvuran Mestan’ın davasına ilişkin 2 Mayıs tarihli gerekçeli kararında, söz konusu kanunun resmi dil olan Bulgarca dışında herhangi bir dilin kullanılmasını kesin olarak yasakladığını belirtti. dile, seçim kampanyası süresince ve kanuna aykırılık halinde idari para cezası şeklinde idari para cezası verilir. Yaptırımların uygulandığını ancak çoğulculuğun, hoşgörünün ve azınlıkların korunmasının demokratik bir toplumda değerli olduğunu kaydettiklerini vurguladı. AİHM, azınlıklara saygı gösterilmesinin demokrasileri zayıflatmak yerine güçlendirebileceğini de kaydetti.

‘İfade ve Düşünce Özgürlüğü İHLAL OLDU’

Bu bağlamda mahkeme, davaya ilişkin kararını açıklayarak, ulusal yargıya tanınan takdir yetkisine rağmen, söz konusu yasağın uygulanmasına gerek olmadığına işaret ederek, bu yasağın orantılı olmadığına hükmetmiştir. AİHS’nin 10. maddesinde belirtilen özel ihtiyaçlar ve yasal amaçlar. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu